Een beeld is meer dan 1000 woorden waard, achteraf blijft dit niet helemaal te kloppen, maar de gedachte erachter is natuurlijk zeer geldig. Wanneer je jouw idee wil pitchen als architect, projectontwikkelaar of ontwerper wil je andere meenemen in je visie, de wereld die je in je hoofd hebt, kun je tot leven laten brengen door een 3D render. Deze 3D renders kunnen variëren van een statisch beeld tot prachtige films en levensechte VR-ervaringen.

 

 

Maar hoe pak je dit aan en zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? De 6 tips om de kosten laag te houden en je gewenste kwaliteit te behalen vind je hieronder.

1. Invulformulier

In deze eerste belangrijke stap zorgen we ervoor dat alle belangrijke informatie wordt doorgegeven en de kans op een miscommunicatie
wordt geminimaliseerd. Miscommunicatie gaat altijd gepaard met verlies van geld, tijd of energie – dit willen we altijd voorkomen. In het formulier kun je concreet aangeven wat de wensen zijn, maar ook architectonische elementen, stijl- en sfeerelementen kunnen hier worden doorgegeven. Zo ook, wat je wil kunnen zien of juist niet zien, in de bepaalde views.

Belangrijk is ook het doorgeven van referenties, hoe je dit het beste doet leggen we in een volgende stap uit. Daarnaast zal op het invulformulier ook gevraagd worden naar de materialen die gebruikt moeten worden. Ten slotte kun je nog aangeven hoeveel beelden je wil en in welke resolutie dit gewenst is.

Ter verduidelijking is een voorbeeld van een volledig ingevuld formulier toegevoegd.

Het invulformulier

2. Referenties

De duivel zit in de details, geef daarom zo uitgebreid mogelijk de referenties door. Van bouwwerk tot interieurinrichting en tuinontwerp. Jouw visie bestaat niet alleen uit een paar grote elementen, maar vele kleine details maken het plaatje compleet. Bijvoorbeeld die speciale structuur op het behang, de stof van de bank of bepaalde decoratie die gebruikt is. Laat dit niet weg uit je opdracht maar geef het aan, gewoon in de foto zelf als referentie. En moeten er bepaalde producten gebruikt worden stuur een linkje mee naar het product. Heb je een speciale structuur op je behang – stuur dan een hoge resolutie bestand mee van deze structuur. Hoe vollediger jij bent met het kunnen benoemen en ondersteunende bestanden en linkjes meesturen van je ontwerp hoe sneller het ontwerpen zal gaan en minder correcties er nodig zijn.

3. Aanlooptijd

Van haastige spoed komt zelden goed is ook sprake in de 3D-visualisatie. Het is een artistiek, creatief en technisch geheel wat zich lastig laat opjagen. Hou rekening met doorlooptijden van 3 weken en voor complexe, grote en gedetailleerde opdrachten loopt dit navenant verder op. De aanlooptijd begint met lopen zodra de benodigde stukken ontvangen zijn, van 3D-modellen tot aan het invulformulier.

4. Aanleveren van eigen 3D modellen

Het aanleveren van je eigen 3D-modellen is wenselijk. Weten hoe je dit doet en waar je rekening mee moet houden? Check ons filmpje die we hiervoor speciaal gemaakt hebben! Denk bijvoorbeeld bij een exterieur ontwerp aan stoepranden, waar de vegetatie moet komen, dit lijkt een onderdeel die je makkelijk over het hoofd kan zien. Maar elk onderdeel wat niet als een 3D-model is gemaakt wordt niet zichtbaar in het uiteindelijke product. Vragen over dit onderdeel of het filmpje? Stel ze gerust

Before After

5. Het aantal objecten

Less is more, probeer je ontwerp minimaal te houden. Schrap eruit wat niet iets toevoegt en vraag je bij ieder object en element af of dit wel echt noodzakelijk is in de 3D visualisatie. Ieder object wat toegevoegd moet worden zal bijdragen aan een hoger factuurbedrag, er moet namelijk voor ieder object werk worden verricht. Schalen, reflectie, licht, kleur en textuur zijn enkele zaken die voor ieder object afzonderlijk gemaakt moet worden. 

6. Revisie

Doorgaans zal in de offerte één of meerdere gratis revisierondes zijn opgenomen. Om het maximale uit deze revisieronde te halen zullen we je ondersteunen door een PDF te sturen waar je in één keer al je op- en aanmerkingen kan maken en aantekeningen kan plaatsen bij afbeeldingen. Zo kunnen wij sneller en efficiënter de revisies toepassen waar nodig zodat de uiteindelijke kosten voor de visualisaties zo laag mogelijk blijven. Wat valt er bijvoorbeeld onder de noemer revisie? Je moet dan denken aan: het aanpassen van de stijl of camerahoek, maar wat er bijvoorbeeld niet onder valt, is het toevoegen van meerdere nieuwe objecten die niet in het originele design zaten en waren aangegeven in het invulformulier.

Dit waren onze tips uit onze eigen ervaringen geschreven hoe je het proces van 3D-visualisatie beter voorbereid ingaat en zo kan besparen op je totale kosten. Als er één punt zou zijn wat ik je wel graag zou willen meegeven dan is het om zo volledig en duidelijk mogelijk te zijn in je opdracht. Te veel informatie geven bestaat eigenlijk niet.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op via de onderstaande contactgegevens, laat ons je uitdaging weten en we sparren dan graag even met je mee.

Alle foto’s en teksten op de website zijn eigendom van 3D Ontwerp Visualisatie. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van 3D Ontwerp Visualisatie.

Algemene voorwaarden 3D ontwerp Visualisatie